مدرسه علمیه فاطمیه نقده

سامانه وبلاگ مدارس علمیه
  • خانه 
  • تماس  
  • ورود 

پژوهش

21 اسفند 1393 توسط سعیدی

چکیده تحقیقات پایانی

موضوع(رابطه ذکرخدا  با بهداشت روان)

از آثار عبادت و بندگی خدا، آرامش روحی و اطمینان خاطر است. انسان به وسیله ی عبادت با خدا پیوند و رابطه معنوی پیدا می کند و این ارتباط موجب کاهش فشارهای روحی و روانی و اضطرابهای درونی انسان می گردد. اضطراب و نگرانی همواره در زمره بزرگترین بلاهای زندگی بشر بوده و هست و عوارض ناشی از آن در زندگی فردی و اجتماعی انسانها کاملاً محسوس است. به طور کلی آرامش و دلهره، نقش بسیار مهمی در سلامت و بیماری و بهداشت روان فرد و جامعه و سعادت و شقاوت انسانها دارد. بخش مهمی از عوامل روان پریشی ها و اضطرابها، به استغنا از خدا و بی معنایی و بی هدفی زندگی بر می گردد. انسان بی خبر از یاد خدا، با اصیل ترین بخش هویت آدمی خویش  که ناخود آگاه وجودی اش می باشد بی ارتباط است و این بی ارتباطی سبب خلاء وجودی و ناکامی و به دنبال آن رفتارهای نابهنجار روانی    می گردد. ولی قرآن کریم با یک جمله کوتاه، پر محتوا و پر مغز مطمئن ترین و امن ترین راه را برای آرامش خاطر و اطمینان قلب نشان می دهد و می فرماید « الا بذکر الله تطمئن القلوب» بنابراین یکی از مهمترین گام ها به سوی سلامت نفس و بهبودی از بیماری های روحی و روانی و رسیدن به آرامش و اطمینان و حرکت در مسیر شکوفایی استعدادهای انسانی ذکر خداوند است. ذکر و یاد خداوند، موجب آرامش و نشاط درون انسان است و نمی گذارد اندوه های بر خاسته از کاستی های حیات مادی موجودیت انسان را به خطر افکند؛ همانگونه که نمی گذارد سرمستی غرق شدن در کامجویی ها، راز نهایی شخصیت آدمی را از بین ببرد. کسانی که واقعاً به یاد خدا هستند و این یاد در عمق جان آنها نفوذ کرده چنان آرام و مطمئن هستند که هیچ حادثه ای نمی تواند آنها را پریشان سازد. و از سلامت روحی و روانی برخوردار هستند. زیرا ذکر رابطه و پیوندی را که میان بنده و پروردگارش گسسته اعاده می کند و نفس و روان را به منبع و سرچشمه آن مرتبط می سازد هنگامی که انسان با تکیه بر ایمان و کلمه تقوا خدا را حاضر و ناظر بداند و پیوسته با یاد او مانوس باشد از یک سو روحی آرام و دلی مطمئن می یابد و از سوی دیگر این توجه قلبی برای او مبداء تلاش و پویایی در جهت حرکت به سوی نیکی ها خواهد بود

(عوامل سقوط انسان از دیدگاه آیات و روایات)

     قرآن کریم و اهل بیت عصمت و طهارت دو چشمه جوشان فیض الهی هستند.خداشناسی، اول پایه و مایه انسانیت است. اگر بنا باشد انسانیت روی اصل پایداری بنا شود، آن اصل،اصل توحید است.انسان در تصور اسلامی، جانشین خداوند در زمین است و به او کرامت ارزانی داشته و او را مکرم کرده است و آشکار است که این کرامت مخصوص یک تن یا یک گروه نیست،بلکه همه فرزندان آدم و حوا را شامل می شود. منشأ این تکریم و گرامیداشت، همان انسانیت است.از نظر قرآن انسان موجودی است که توانایی دارد جهان را مسخر خویش سازد و فرشتگان را به خدمت گمارد و نیز می تواند راه انحطاط و سقوط را پیموده و از همه ارزشها تهی شود و به پایین درجه ممکن سقوط کند و آن وقتی است که ایمان خود را از دست بدهد که در این صورت از چارپایان هم پست تر می شود.اگر انسان شخصیت خود را بشناسد، هرگز شخصیت عظیم خود را در راه های انحرافی و پست نابود نمی نماید.اسلام یک مکتب انسانی براساس مقیاس های انسانی است. در اسلام تنها معیار و ملاک انسانها، همان ارزسهای انسانی است. ممکن است انسان اندوخته های علمی زیادی داشته باشد ولی در زمره پست ترین انسانها باشد.اولین مرحله و سیر تکاملی انسان و آغاز هرچیز، ایمان به خداوند است. و اگر ایمان نباشد انسان از مقام انسانیت سقوط می کند و زمینه برای رذایل بعدی فراهم می آید. لذا آغاز و پایه اول دین،شناختن خداست و خداشناسی پایه و مایه انسانیت است و خودپرستی، ریشه همه مفاسد به حساب می آید.هدف نهایی خلقت انسان،قرب إلی الله است تا انسان در پرتو آن به بالاترین کمال ممکن دست یابد.پس اولین مرحله سیر تکاملی انسان،ایمان به خداوند است و اگر کسی به خداوند ایمان نداشته باشد، از نظر اسلام، از انسانیت ساقط و به پست ترین مراتب حیوانی تنزل کرده است.کلید واژه هایی که در این تحقیق به کار رفته عبارتند از: انسان،سقوط،شخصیت،آثار،انسانیت.

موضوع(آثار فردی و اجتماعی صله رحم)

     قرآن کریم و اهل بیت عصمت و طهارت، دو چشمه جوشان فیض الهی هستند که با بهره گیری از آنان، سعادت و سلامت انسان و جامعه بشری، تضمین خواهد شد . لذا در این تحقیق سعی شده است که (آثار فردی و اجتماعی صله رحم) از دیدگاه قرآن و احادیث ائمه معصومین (علیهم السلام) بررسی شود. صله رحم در اسلام، از وظایف هر انسان مؤمنی است. بنا به دستور خداوند، انسان نباید از عشیره و قوم خود که سال های درازی با آنان زندگی کرده و با کمک و حمایت آنان رشد یافته و مانند گلی در باغستان محبت آنان پرورده شده است، دوری کند، زیرا دوری از آن محیط به پژمردگی روح و کم نشاطی فرد و جامعه می انجامد. بی شک، همه اعمال نیک و بد انسان، آثاری دارد و او سرانجام، نتیجه آنها را خواهد دید. گاهی خداوند، پاداش و عقاب برخی اعمال را در دنیا به انسان نمی دهد و در سرای آخرت به این اعمال رسیدگی می شود، ولی پاداش و نتیجه برخی اعمال بسیار مهم در دنیا نصیب وی می شود. از جمله ی این اعمال، صله رحم یا قطع آن است که آثار نیک و بد آن در طول عمر متوجه انسان می شود از مهمترین آثار دنیایی صله رحم یا قطع آن است که آثار نیک و بد آن در طول عمر و گشایش در روزی را می توان اشاره کرد. با وجود سفارش و تأکید فراوان آموزه های دینی در این باره، امروزه به این سنت حسنه و دیرپای اسلامی کمتر توجه می شود. بنابراین، برای تقویت و تثبیت آن نیازمند حرکت فرهنگی و تبلیغی متولیان فرهنگی، به ویژه صدا و سیما هستیم، دید و بازدید در اسلام، جایگاه ویژه و در ایجاد عواطف انسانی، نقش مهمی دارد . به ویژه اگر این دید و بازدیدها از ارحام صورت گیرد . آثار و کارکردهای فراوانی در آیات و روایات برای صله رحم شمرده شده که اهمیت و ارزش هر یک از آنها در زندگی فردی و اجتماعی گویاترین شیوه برای توجه دادن همگان به اعتیار این ارزش اجتماعی است.

مطلب قبلی
مطلب بعدی
 نظر دهید »

موضوعات: حدیث لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...

فید نظر برای این مطلب

اردیبهشت 1404
شن یک دو سه چهار پنج جم
 << <   > >>
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

مدرسه علمیه فاطمیه نقده

  • خانه
  • اخیر
  • آرشیوها
  • موضوعات
  • آخرین نظرات

جستجو

موضوعات

  • همه
  • حدیث

فیدهای XML

  • RSS 2.0: مطالب, نظرات
  • Atom: مطالب, نظرات
  • RDF: مطالب, نظرات
  • RSS 0.92: مطالب, نظرات
  • _sitemap: مطالب, نظرات
RSS چیست؟
  • کوثربلاگ سرویس وبلاگ نویسی بانوان
  • تماس